sprzęt/akcesoria Kamil  

Nowoczesne urządzenia, wykorzystywane w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy towarzyszy człowiekowi niemal od samych początków cywilizacji. Odpowiednio przygotowana, wolna od bakterii żywność już od lat stanowi podstawę zdrowego życia. I chociaż nasi przodkowie posługiwali się przeważnie prostymi maszynami, napędzanymi siłą ludzkich rąk, w dzisiejszych czasach nowym standardem stała się zaawansowana technologia.

Szybsze przetwarzanie żywności oraz pakowanie sprawia bowiem, że znacznie łatwiej jest nam zaspokoić potrzeby dużej liczby klientów. W niniejszym artykule przyjrzymy się przykładowym urządzeniom, odgrywającym kluczową rolę w nowoczesnej produkcji żywności.

 

Przetwornica częstotliwości

 

Nazywana niekiedy falownikiem, przetwornica częstotliwości znajduje zastosowanie w niemal każdej dziedzinie przemysłu. Za jej pomocą, możliwe jest wykorzystanie odpowiednio dobranych pokładów mocy, co przekłada się na sprawną regulację prędkości obrotowej w silnikach elektrycznych. Przetwornica pozwala nam więc na błyskawiczne dostosowanie pracy maszyny do naszych potrzeb, bez konieczności użycia styczników w celu regulacji obrotów. Falownik chroni przy tym silnik przed przedwczesnym zużyciem, zapewniając mu kontrolowany rozruch oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem układów. Kontrolowane obroty to także większe oszczędności, związane z mniejszym zużyciem energii.

W przemyśle spożywczym, przetwornice wykorzystuje się przede wszystkim do kontroli pracy wentylatorów skraplaczy. Urządzenia te umożliwiają nam utrzymanie wilgotności powietrza na odpowiednim poziomie, a także redukcję zapotrzebowania na czynnik chłodniczy. Poprawie ulega również kultura pracy skraplacza, dzięki cichszej pracy oraz mniejszej ilości zabrudzeń.

 

Siłowniki pneumatyczne

 

Ponieważ układy pneumatyczne są wykorzystywane w praktycznie każdym zakładzie, zajmującym się produkcją żywności, konieczne jest zaopatrzenie ich w odpowiednie komponenty. Nowoczesne siłowniki, wykonane z materiałów odpornych na korozję, są tu kluczowymi elementami wykonawczymi. Siłownik, przeznaczony do pracy z żywnością, powinien odznaczać się prostym, pozbawionym wgłębień kształtem zarówno samej tulei, jak i pokryw. Dzięki temu, będziemy w stanie usunąć z niego wszystkie zabrudzenia, aby zachować hermetyczny charakter linii produkcyjnej.